У Барселоні відбулися перші спільні захисти випускників Докторської школи НаУКМА

30 листопада в Universitat Autonoma de Barcelona відбулися захисти студентів Докторської школи НаУКМА Дарії Тарадай (Domestication of International Conflicts in Ukrainian TV Coverage: Overlapping Between Political and Media Discourses) та Анастасії Гринько (Media Transparency through Journalists’ Interpretations: Research in Ukraine). Ми з керівником Могилянської школи журналістики Євгеном Федченком були одночасно співкерівниками дисертантів та членами обох одноразових спеціальних рад по захисту згаданих дисертацій. На захистах була присутня керівник відділу міжнародного співробітництва НаУКМА Лариса Човнюк, яка зараз перебуває в Universidad de Granada за програмою Erasmus Mundus. Співкерівники наших докторантів з іспанського (каталонського) боку Віргінія Лусон та Карлос Лоренс також брали участь у засіданнях.

Спільні спецради по захисту (НаУКМА та Барселонського автономного університету) складалися з шести членів кожна. Їхній склад був відмінний, оскільки він завжди формується під тему дисертаційного дослідження. Всі члени спецрад завчасно готують свій письмовий відгук і здають його секретареві, який відіграє значно більшу роль, ніж в Україні. Секретар, окрім суто формальних повноважень і обов’язків, під час обговорення першим бере на себе глибокий аналіз презентації й самого тексту роботи, задаючи напрям дискусії. Я мав честь головувати. Захист відбувався англійською мовою, яка є робочою для наших обох університетів.

До речі, свого часу угода про співпрацю, на підставі якої стали можливими спільне керування науковими дослідженнями та їхні захисти, підписувалася двома мовами: англійською й каталонською. Велику роль у просуванні нашої співпраці у Барселонському автономному університеті відіграв Карлос Хайме, за фахом хімік. Саме йому шість років тому Євген Федченко запропонував реалізувати цей проект, коли Карлос перебував з візитом у Києво-Могилянській академії в рамках проекту Tempus. Пізніше Карлос Хайме опікувався нашим проектом у статусі віце-президента. Цей досвід підтверджує, що для реалізації подібних проектів важливі не лише формальні підставі та бажання обох сторін. Завжди мають бути присутні взаємні довіра і повага між учасниками на особистому рівні.

Захисти обох дисертацій відбулися блискуче. Згідно з одностайною позицією всіх членів обох спецрад, Дарія Тарадай та Анастасія Гринько були удостоєні найвищої оцінки cum laude (з відзнакою). За знайомою в Україні процедурою, спочатку вони виступили з презентаціями, потім у підсумок дискусії дали відповіді на поставлені запитання. Суттєвих зауважень не було. У своїх виступах всі члени спецрад підкреслювали, що висловлені побажання не перекреслюють високу якість представлених досліджень. Питання також могли ставити присутні на захисті фахівці.

Таким чином, листопадові захисти у Барселоні стали не лише першими в НаУКМА за принципом роботи спільних спецрад, це був результат не лише кількарічної роботи докторантів із своїми співкерівниками з двох країн.
Важливо, що науковий і людський “продукт” (даруйте за нечемність) формувався в умовах структурованих докторських програм в рамках Докторської школи НаУКМА, що є унікальним для сучасної України. Включно з вимогами публікуватися у peer-review journals, брати участь у міжнародних наукових конференціях, стажуваннях у західних університетах тощо. Нагадаю, що PhD програма НаУКМА з масових комунікацій фінансується Благодійним фондом Ріната Ахметова “Розвиток України”. Тепер, згідно з усталеними в обох університетах процедурами, ближнім часом молодим докторам будуть вручені по два дипломи PhD (український та іспанський).

Дарія Тарадай та Анастасія Гринько залишаються працювати у Могилянській школі журналістики. Тож вітаємо наших випускників!

Опубліковано у Університет. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *