Звіт про відрядження президента Києво-Могилянської Академії до Канади 7-24 листопада 2013 р.

Канаду я відвідав на запрошення Canadian Bureau for International Education  (CBIE). Спочатку в Торонто я взяв участь у Конгресі Українців Канади, де мав виступи, присвячені питанням академічних свобод, свободи слова та історичної пам’яті у теперішній Україні. Я також презентував НаУКМА, давати відповіді на питання стосовно позицій, проблем і перспектив нашого університету.

СВІЕ є громадською неприбутковою організацією канадських університетів, метою якої є інтернаціоналізація вищої освіти. Вона також є посередником між освітнім сектором та канадським урядом. СВІЕ формує певну політику розвитку міжнародної освіти Канади, формує грантові пропозиції до уряду і потім сама розподіляє кошти за оголошеними вимогами і критеріями.

У Європі СВІЕ працює лише в Україні. Слід відзначити, що президент СВІЕ Карен Мак-Брайд дуже добре орієнтується у теперішньому стані української вищої освіти і держави. Так само, СВІЕ з повагою ставиться до НаУКМА, розуміючи нашу роль «агентів змін». Під час мого перебування в Канаді обговорювалися нові принципи політики цієї організації в Україні.

Тому всі зустрічі, організовані СВІЕ, мали велике практичне значення з погляду формування наших майбутніх грантових пропозицій та створення спільних консорціумів з канадськими університетами. Я відвідав університети University of Winnipeg, University of Manitoba у Вінніпезі, Vancouver Island University, British Columbia Institute of Technology у Ванкувері, University of Alberta, Grant MacEwan University в Едмонтоні.

Також у Ванкувері я взяв участь у Щорічній Конференції СВІЕ п.н. Education for a Better World: Our Global Social Responsibility з доповіддю про стан вищої освіти в Україні. Там мені вдалося провести переговори ще з багатьма канадськими університетами, серед яких Carlton University, University of New Brunswik, University of Windsor, Ryerson University, Memorial University, University of Regina, Saint Mary’s University, Mount Allison University, SAIT Polytechnic, INTI International University та ін.

Для фінансової підтримки проектів потрібно створювати консорціуми, в які мають входити щонайменше два університети з українського та два університети з канадського боку. Перелік напрямів співпраці, основні умови для оформлення грантових пропозицій та контакти канадських ВНЗ за різними галузями знань окремо будуть розіслані по кафедрах і факультетах.

СВІЕ буде підтримувати студентські та викладацькі обміни, спільні дослідницькі проекти, запровадження програм з подвійними чи спільними дипломами, просування інновацій у вищій освіті. Перед тим, як організовувати консорціум та братися за грантову пропозицію, спочатку варто обговорювати основні ідеї та пріоритети з науковою частиною та міжнародним відділом НаУКМА.

Ряд канадських університетів, що мають українознавчі студії (насамперед University of Winnipeg, University of Manitoba, University of Alberta, Grant MacEwan University) планують створити з НаУКМА консорціум для того, щоб ми допомогли їм забезпечити ці курси з України дистанційно. Це надзвичайно важливий і перспективний для нас проект.

Канадський Інститут Українських Студій при Альбертському університеті також буде продовжувати активну співпрацю з НаУКМА. Зокрема в організації спільних наукових конференцій та літніх шкіл.

В Едмонтоні я підписав, чи радше оновив, Угоду про співпрацю з молодим Grant MacEwan University, з яким НаУКМА співпрацює з початку 1990-х років (донедавна цей ВНЗ мав статус коледжа). Тут співпраця буде розвиватися головним чином з різними кафедрами факультету соціальних наук і соціальних технологій. Мова йде про викладацьку і студентську мобільність, навчанні канадських бакалаврів на наших магістерських та PhD програмах та спільні наукові проекти.

Опубліковано у Університет. Додати до закладок постійне посилання.