Заява Національного університету «Києво-Могилянська академія» з приводу ескалації протистояння влади і народу

Протягом останніх двох місяців в Україні виникло політичне протистояння, що пройшло кілька етапів свого розвитку. Це – реакція громадянського суспільства на відмову від підписання Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом, звіряче побиття студентів на Майдані Незалежності у Києві в ніч на 30 листопада 2013 року та прийняття законів диктатури 16 січня. Сьогодні саме влада, йдучи назустріч справедливим вимогам обуреного народу, може втримати громадянський мир – і в цьому полягає її головна відповідальність.

НаУКМА вважає, що Верховна Рада України на своєму засіданні 28 січня повинна повністю відмінити згадані антиконституційні та антидемократичні закони, прийняті всупереч регламенту і здоровому глузду. Слід негайно звільнити всіх несправедливо осуджених учасників мирного протесту, а уряд, який довів країну до кровопролиття, має негайно піти у відставку. Це може стати першим кроком до подолання згаданого протистояння, що супроводжується вбивствами, викраденням людей, тортурами, залученням кримінальних елементів, експлуатацією працівників бюджетної сфери, інформаційними війнами, спрямованими на руйнування української незалежності.

За таких умов НаУКМА не може гарантувати особисту безпеку своїм студентам. Тому навчальний тиждень з 27 по 31 січня буде проведений у дистанційному режимі. Студенти НаУКМА можуть вчитися вдома, в гуртожитках, або ж виїхавши за межі Києва до батьків і родичів.

Закликаємо владу дослухатися до вимог опозиції. Закликаємо обидві сторони почати конструктивний діалог з метою виходу з політичної кризи, та недопущення подальшої ескалації агресії і насильства.

Ректорат НаУКМА

25 січня 2014 р.

Опубліковано у Університет. Додати до закладок постійне посилання.