Звітна річна доповідь Сергія Квіта за 2013 рік на 27-й сесії Академічної конференції Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Шановні колеги! Вітаю Вас з Новим 2014 роком та Різдвом Христовим. Мій виступ орієнтується на найбільш важливі питання, пов’язані з розвитком нашого університету. Також я буду намагатися дати відповіді на запити, висловлені під час зустрічей почесного президента В’ячеслава Брюховецького та професора Володимира Панченка з кафедрами, організовані на доручення Довірчої ради НаУКМА. Основні статистичні дані та детальні звіти по підрозділах, як завжди, були завчасно виставлені для ознайомлення на внутрішньому сайті університету.

Я б відзначив високу динамічність подій минулого року. Ми практично не маємо позитивних новин у вищій освіті на загальнодержавному рівні. В той же час, Києво-Могилянська академія підтверджує свій статус «агента змін». Зокрема у березні минулого року ми першими публічно виступили проти намірів МОН збільшити співвідношення студентів на одного викладача в середньому до 18. Мовляв, саме такі стандарти поширені в країнах ЄС. Це призвело б до скорочення біля 30 тис. викладачів по всій Україні. Наш крок був підтриманий профспілками, а потім і практично всіма ВНЗ. Відтак ця горе-реформа не відбулася.

У 2013 р. до Верховної ради України нарешті потрапив законопроект «Про вищу освіту», розроблений «групою Згуровського» на підставі могилянської концепції університетської автономії (яку ми просуваємо з 2005 р.) та за активної участі наших експертів. Комітет з питань науки та освіти рекомендував Верховній Раді підтримати саме наш законопроект. Цей факт також є підсумком майже трирічної законодавчої роботи, що велася університетом.

Наприкінці минулого року студенти, викладачі та співробітники НаУКМА публічно підтримали європейську інтеграцію України, що включає в себе також зміну стандартів вищої освіти.

Національні університетські рейтинги у 2013 р., як завжди, відзначають належний рівень якості Києво-Могилянської академії.

Так, новий рейтинг університетів, що надають найефективнішу ІТ-освіту, влітку представила Асоціація «ІТ-Україна». Дослідження базувалося на опитуванні біля 10 тис. працівників 20 найбільших українських ІТ-компаній. НаУКМА посів у цьому рейтингу 1 місце, випередивши Київську Політехніку, ЛНУ ім. Івана Франка та КНУ ім. Тараса Шевченка.

«Зарплатний» рейтинг журналу «Деньги» (ґрунтується на опитуванні національних компаній-працедавців) визначив за НаУКМА:

Серед ВНЗ з гуманітарних спеціальностей – 1 місце (1 місце також у 2012-2011 рр.)

Серед ВНЗ з економічних спеціальностей – 2 місце (1 місце у 2012 р., 3 місце у 2011 р.)

Серед ВНЗ з правничих спеціальностей – 3 місце (2 місце у 2012 р., 3 місце у 2011 р.)

У рейтингу журналу «Кореспондент», що спирається на опитування найбажаніших компаній-роботодавців України, НаУКМА посів загальне 2 місце (2 місце у 2012 р., 3 місце у 2011 р.). Випускники нашого університету названі найбільш креативними в Україні.

Рейтинг «Компас-2013», вивчаючи задоволеність освітою з погляду випускників і працедавців (враховуються бізнес/економічні, правничі, ІТ,  інженерно-будівельні спеціальності та архітектура/будівництво), визначив нам  загальне 4 місце (3 місце у 2012 р., 3 місце у 2011 р.) Нагадаю, що два напрями з п’яти у нас взагалі не представлені.

Києво-Могилянська академія зберегла свої позиції у найбільш академічному за своїми критеріями рейтингу ТОП-200: 4 місце (4 місце у 2012 р., 5 місце у 2011 р.) Оскільки у подібних рейтингах, як правило, має значення розміри університету, можемо вважати наші минулорічні здобутки достатньо суттєвими.

Вже традиційно ми підраховуємо минулорічну кількість публікацій про Могилянку, а також зроблених самими могилянцями. Всього у медіа з’явилося 6003 теле- та радіосюжетів, статей, коментарів, інтерв’ю, що в середньому складає 16,6 на день. Президент НаУКМА продовжує вести свій персональний блог, має блог на британському сайті University World News, а також акаунт на Facebook.

Зростає активність наших випускників та їхня підтримка своєї Alma Mater, зокрема через членів Довірчої ради та Асоціацію випускників. Вони пропонують свої проекти, гранти, іменні фонди, експертну допомогу. В рамках підготовки до 400-річчня НаУКМА випускники підтримують проект інформатизації університету «Мережі XXI століття». Минулого року побачив світ перший номер електронного журналу Асоціації випускників КМА. Вони активно долучаються до організації Благодійного вечора «Свобода, лідерство, інновації», що відбудеться 31 січня ц.р.

Всього 2013 р. було залучено біля 2 млн. грн.: $ 52 тис. від родини Юхименків (Канада) для Докторської школи НаУКМА, $ 50 тис. від Microsoft-Україна на інформатизацію НаУКМА, $ 24 тис. від Фундації Лозинських на стипендії для аспірантів, біля 500 тис. грн. від компанії UDP на облаштування території напроти корпусу № 10 (Братських келій), 450 тис. грн. від міста Києва на проект реставраційних робіт Будинку настоятеля, 75 тис. грн. від Подільського району на оновлення комунікацій першого містечка, 60 тис. грн. від Райффайзенн Банку Аваль. Наш випускник Олексій Павленко, як і щороку, допомагав побутовою технікою. Бібліотека НаУКМА залучила на свою діяльність 1 млн. 181 тис. грн., що складає 73 % від усього обсягу фінансування.

Протягом 2013 р. було ліцензовано один напрям (бакалаврська програма) «Інформатика» та акредитовано три спеціальності : «Інформаційні  управляючі системи та технології» (спеціалісти), «Інформаційні  управляючі системи та технології» (маґістри), «Журналістика» (маґістри). До акредитації готуються дві маґістерські програми: «Прикладна математика» та «Лабораторна діагностика систем». Розпочато підготовку до ліцензування нових спеціальностей: «Археологія» та «Маркетинг». У 2014 р. плануємо відкрити нову маґістерську програму  «Публічне адміністрування», розпочати підготовку до ліцензування маґістерських програм з психології та богослов’я.

Щороку в усіх ВНЗ падає кількість місць державного замовлення, що пояснюється загальною економічною ситуацією в країні. У 2012 р. після перемог у судах ці показники в НаУКМА зростають, але у 2013 р. кількість бюджетних місць знову зменшується. Зокрема на факультеті економічних наук – майже на 48 %, на факультеті соціальних наук і соціальних технологій – на 30 %. Беручи до уваги всі факультети, можемо зробити висновок, що у 2013 р. в НаУКМА державне замовлення зменшилося на 17 % порівняно з 2012 р.

Варто звернути увагу на те, що на магістерському рівні кількість бюджетних місць скоротилась на 32,5 % (найбільший відсоток скорочення маємо на факультеті економічних наук – 74,3 % та факультеті соціальних наук і соціальних технологій – 42,7 %). Також нам було зменшено на 50 % кількість місць державного замовлення для аспірантури. Така ситуація не могла не відбитися на фінансовому забезпеченні НаУКМА. До економічної кризи в державі додається дискримінаційна політика стосовно НаУКМА з боку МОН.

Також минулого року Державне казначейство неодноразово було неспроможне вчасно виплачувати кошти навіть на заробітну платню та стипендії. Були труднощі з фінансуванням ремонтних робіт у гуртожитку на Троєщині: замість липня, останні кошти були перераховані в останніх днях грудня. Із цим були пов’язані затримки з проведенням ремонтних робіт. Мова йде про те, що казначейство вчасно не виплачувало наші ж гроші.

Бюджет НаУКМА у 2013 р. складав 91 млн. 205 тис. грн. (у 2012 р. – 92 млн. 462 тис. грн., у 2011 р. – 85 млн. 815 тис. грн.) Загальний обсяг фінансування з державного бюджету  2013 р. склав 62 млн. 310 тис. грн., з яких 59 млн. 899 тис. ми витратили на освітню і 2 млн. 410 тис. – на наукову діяльність.

Спеціальний фонд – 28 млн. 894 тис. грн. (у 2012 р. – 33 млн. 332 тис. грн.) Співвідношення фінансування загального фонду до всієї суми надходжень – 68,3 %. Середньомісячна зарплата науково-педагогічного складу минулого року склала 5 тис. 988 грн., всього по університету – 4 тис. 330 грн. (у 2012 р. – 5 тис. 671 грн., всього по університету – 4 тис. 217 грн.) Загальна сума надбавок до посадового місячного окладу склала 68,5 %.

При запланованому кошторисі на 2013 р. спеціального фонду (без інших власних надходжень) 29 млн. 600 тис. грн. надійшло 27 млн. грн. Головна причина – зменшення державного замовлення, відрахування студентів та переведення контрактників на місця державного замовлення. Звертаю увагу на те, що сам факт зменшення вартості контрактного навчання не дав бажаних результатів.

Минулого року ми зарахували станом на 1 жовтня 653 бакалаври ( у 2012 р. – 644, у 2011 р. – 434), 79 спеціалістів (у 2012 р. – 76, у 2011 р. – 67) та 304 маґістри (у 2012 р. – 454, у 2011 р. – 437). Іншими словами, у 2013 р. до НаУКМА було зараховано на 141 особу менше, ніж у попередньому. За період з 1 січня по 31 грудня 2013 р. за державною формою навчання вибуло 196 і за контрактною формою – 107 студентів. Переведено на бюджетну форму навчання 65 студентів.

Не зважаючи на фінансові труднощі, в Києво-Могилянська академія у 2013 р. в повному обсязі виплачувалася заробітна платня з усіма надбавками. Студенти НаУКМА, на відміну від переважної кількості інших ВНЗ, були вчасно забезпечені стипендією, на матеріальну допомогу виділено 100 тис. 800 грн. Дуже важливо, що ми не маємо боргів по комунальних послугах, не відправляємо викладачів і співробітників в неоплачувані відпустки (така практика, на жаль, дуже поширена), не закриваємо на зимові місяці свої корпуси і гуртожитки.

При загальній потребі у фінансуванні підрозділів НаУКМА 8 млн. 774 тис. грн., минулого року ми змогли забезпечити лише 4 млн. 244 тис. грн. Зокрема було закуплено комп’ютерний клас для факультету інформатики, оновлено комп’ютерну техніку на інших факультетах, закуповувалося мережне обладнання, ліцензоване програмне забезпечення, меблі, навчальна література.

Минулого року проводилися ремонтні роботи практично в усіх університетських корпусах та гуртожитках на загальну суму 5 млн. 154 тис. грн., включно з допомогою від МБФ Відродження КМА 3 млн. 510 тис. грн. Відповідно ми відреагували на багато скарг, зокрема на незадовільний стан 3 і 9 корпусів. Тепер у спортзалі з 9.00 до 18.00 є гаряча вода, відремонтовані роздягальні, шум з вулиці не заважає на заняттях у Бурсі. Цього року в гуртожитку на Цвітаєвої будуть замінені меблі і плити у кухнях. Після проходження експертизи проекту, сподіваюся, десь протягом місяця, ми укріпимо фундамент прибудови 3 корпусу (там, де спортзал).

Для того, щоб зберегти щомісячну 50 % надбавку, нам потрібно збільшити бюджет 2014 р., у порівнянні з 2013-м, на 4 млн. 200 тис. грн. Вже у грудні минулого року ми виплатили 13 зарплату, залучивши 760 тис. грн. з «інших власних надходжень». Тому для всієї могилянської громади важливо звернути особливу увагу на вступну кампанію 2014 р., розвивати платні послуги, залучати спонсорські кошти, здобувати гранти, ефективно та економно використовувати енергоресурси, бережливо ставитися до наявної матеріально-технічної бази (це стосується чи не в першу чергу випадків вандалізму з боку студентів у гуртожитку на Цвітаєвої). Ми маємо оптимізувати штатний розпис, переглянути мотивації кожного працівника.

Показники наукової діяльності НаУКМА свідчать про тенденцію до зростання практично за всіма показниками. У навчальному процесі на сьогоднішній день залучені (включно із  зовнішніми сумісниками)  562 науково-педагогічні працівники (у 2012 р. – 567, у 2011 р. – 573), у т.ч. 115 (20,5 %) докторів наук (у 2012 р. – 113, у 2011 р. – 114), 295 (52,5 %) кандидатів наук (у 2012 р. – 267, у 2011 р. – 273).  На постійній основі в нас працює 360 викладачів (у 2012 р. – 382, у 2011 р. – 358), з яких 47 докторів наук (у 2012 р. – 46, у 2011 р. – 45) та 200 кандидатів наук (у 2012 р. – 193, у 2011 р. – 185). В НаУКМА працюють 192 випускники (32 % від усієї кількості працівників). З них 114 складають науково-педагогічний персонал, 60 мають ступінь кандидата наук.

Минулого року на 31 кафедрі, 6 факультетах й 30 наукових центрах НаУКМА виконувалися 4 фундаментальні наукові теми, 5 прикладних науково-дослідних розробок, 34 наукові теми, зареєстровані в УкрІНТЕІ, та 23 міжнародних інституційних проекти. Наукові винаходи наших викладачів у 2013 р. були захищені 3 патентами, 1 свідоцтвом на авторське право, було подано ще 3 заявки на патентування результатів наукових досліджень.

У 2013 р. результати наукових досліджень професорсько-викладацького складу НаУКМА відображені у 61 монографії (з них 9 – видані за кордоном) та 854 наукових статтях, з них 34 – у журналах, що індексуються в базі даних Scopus.  Викладачами НаУКМА видано 8 підручників (з них 4 – з грифом МОН), 14 навчальних посібників (з них 4 – з грифом МОН), 34 навчально-методичних комплексів, методичних рекомендацій, словників та практикумів.

Дослідницький доробок студентів університету віддзеркалений у 115 самостійних наукових друкованих роботах (статтях, тезах доповідей на конференціях) та 52 публікаціях у фахових виданнях.

Протягом 2013 р. відбулося 829 виступів науковців НаУКМА з доповідями на наукових форумах різного рівня, серед яких 459 – це міжнародні конференції, семінари, симпозіуми, з’їзди тощо. Самостійно співробітниками університету було організовано 67 наукових заходів, з яких 12 – міжнародного рівня. Спільно з партнерами було  проведено 64 наукові конференції, семінари тощо, серед них 51 – міжнародна.

Опубліковано 13 випусків “Наукових записок НаУКМА”, 4 випуски «Магістеріуму».  Вийшли друком також 6 номерів наукового журналу «Мандрівець», щорічники «Київська Академія», «Українська орієнталістика». Було засновано новий науковий рецензований (peer-review) щорічник “Judaica Ukrainica”, до міжнародної редколегії якого увійшли фахівці з 6 країн світу: Україна, Росія, Ізраїль, Польща, США, Канада. Щорічник має ISSN як друковане та електронне видання. З’явилося перших два числа журналу.

У 2013 р. тривала активна робота щодо розвитку могилянських англомовних рецензованих журналів. Зокрема, був переформатований двомовний (українська та англійська мова) електронний журнал «Києво-Могилянський науковий вісник»/ «Kyiv-Mohyla Journal» на три тематичні випуски: Kyiv-Mohyla Arts and Humanities; Kyiv-Mohyla Law and Politics; Kyiv-Mohyla Social Sciences. Були розроблені «політики», в основному сформовані редколегії журналів, потенційне коло рецензентів, триває набір статей. На квітень 2014 р. планується вихід перших номерів.

Всього протягом 2013 р. було захищено 4 докторські дисертації, 20 кандидатських і 3 PhD дисертації. Високий рівень наукової та педагогічної діяльності викладачів НаУКМА був засвідчений атестаційною колегією МОН України присвоєнням 2013 р.  вчених звань:  професора кафедри фінансів С. В. Івахненкову, кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук С. В. Шевчуку, кафедри біології Т. К. Терновській; доцента  кафедри фінансів Т. Г. Буй, кафедри економічної теорії О. Купець, кафедри хімії П. В. Вакулюк, кафедри загального та слов’янського мовознавства С. І. Курановій, кафедри галузевих правових наук Т. М. Карнаух.

Завідувач кафедри економічної теорії, д-р екон. н., проф. Ю. М. Бажал став Лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки 2012 р.

Міжнародний відділ НаУКМА проявляє все більшу активність в напрямі активізації наукової діяльності, бере участь в грантових програмах, зокрема пов’язаних з мобільністю могилянських студентів, викладачів і співробітників, розширює спектр відповідних консалтингових внутрішньоуніверситетських послуг, протокольно супроводжує важливі міжнародні події. Протягом минулого року було підписано 5 нових міжуніверситетських угод, в Києво-Могилянській академії відбулося 22 публічних заходи за участю зарубіжних дипломатів та визначних представників академічної громади з різних країн світу.

Деканат по роботі із студентами працює на високому професійному рівні, проявляє належну ініціативність. Це стосується як попереднього декана Олександри Гуменної, так і теперішнього – Юрія Глигала та його заступника Вадима Васильчука. Однак тепер я хочу звернути увагу на дві головних проблеми, які не дозволяють мені більш розгорнуто підійти до цього напряму. Перша має об’єктивний характер: активна участь наших студентів у Євромайдані.

Друга, навпаки, суб’єктивна: падіння рівня впливовості студентського самоврядування в обличчі Студентської колегії, що відбувалося протягом останніх кількох років. Обидві проблеми зумовили «провисання» багатьох організаційних процесів у студентському середовищі. Тому цій проблемі сьогодні буде присвячене окреме питання Порядку денного Академічної конференції. Якщо коротко – нам необхідно змінити спосіб виборів команди СК.

До організаційних проблем відноситься більше втягнення кафедр у процес прийняття важливих рішень. На рівні деканів два роки тому ми створили новий додатковий механізм: участь у президентській планірці за бажанням. Тобто коли з’являється певна проблема, вона може бути швидко розглянута за представленням декана і вирішена у такий спосіб. З кафедрами складніше, оскільки їх значно більше.

Мої спроби регулярних зібрань, або неперіодичних зустрічей по мірі накопичення питань не мали успіху, оскільки завідувачі переважно сприймають такі форми як додаткове навантаження. Поки що залишається насамперед посередництво деканів. Достатньо це чи ні – вирішувати Вам. Тому, колеги, прошу Вас надавати пропозиції по створенню нових механізмів по залученню кафедр до прийняття важливих рішень.

Маємо проблеми із зменшенням кількості іноземних викладачів у НаУКМА: 13 у порівнянні з 21 у 2012 р. та іноземних студентів: 58 у порівнянні з 84 у 2012 р., 193 у 2011 р. та 214 у 2010 р. Головні причини: неузгодженість різних положень українського законодавства при оформленні на роботу, гостра необхідність збільшити кількість курсів англійською мовою, що буде зроблено у 2014 р.

З подивом я довідався про те, що деякі наші викладачі, які працюють в НаУКМА за основним місцем роботи, публікуючись у міжнародних реферованих виданнях, дозволяють собі не зазначати Києво-Могилянську академію. Зараз я не називаю прізвища і сподіваюся, що наступного року така практика буде припинена.

Ми припустилися помилки, розпочавши 2013-2014 н.р. без перерахунку навантаження у зв’язку із зменшенням кількості студентів. Протягом року це робити важче. Однак була проведена роз’яснювальна робота, вислухані всі пропозиції, зокрема врахована Службова записка деканів від 24.12.2013 р. Внаслідок індивідуальної роботи з кожною кафедрою були знайдені консенсуси, необхідні на цей н.р.

Лише декан природничого факультету зайняла деструктивну позицію, заохочуючи співробітників ніяк не реагувати на ситуацію, перекладаючи загальноуніверситетську проблему на інші факультети. Це неприпустимо. Тільки на факультеті природничих наук перед новим роком залишилася кафедра фізики, що повністю проігнорувала відповідний Наказ № 693 від 05.12.2013 р.

Наприкінці минулого року кафедрами та факультетами НаУКМА був проведений самоаналіз, присвячений академічній конкурентоздатності та розумінню власного місця на ринку навчальних послуг. Відповідні плани розвитку для загального ознайомлення могилянської громади були розміщені на внутрішньому сайті разом з нашими попередніми документами, присвяченими університетській стратегії. Протягом цього навчального року за допомогою випускників ми збираємося доопрацювати стратегічний план розвитку НаУКМА. Про це був виданий спеціальний Наказ № 698 від 10.12.2013 р.

Стратегічний план розвитку дозволяє завжди зосереджуватися на головному. І навпаки, слабкість самоаналізу, відсутність розуміння власних перспектив в українській академічній галузі позначаються на вирішенні поточних проблем. Зокрема при відсутності стратегічного бачення майбутнього природничого факультету, мляво розвивається одна з найбільш перспективних в НаУКМА кафедра екології, вже кілька років неможливо вирішити питання з ліцензією на прекурсори.

Подібні проблеми з визначенням перспектив у власних галузях відчуваються не лише на природничому факультеті, а також на деяких інших кафедрах. Наприклад, зовсім незрозуміло з поданих планів, яке місце приділяє собі кафедра культурології НаУКМА. Ні конкретних планів розвитку, ні визначення власної унікальності, ні бажання брати участь у грантових проектах. Хочу нагадати, що у квітні 2014 р. на засіданні Вченої ради ми будемо слухати звіти деканів про проведену рекламну кампанію, яку кафедри і факультети самі собі визначили.

Цього року ми відновимо загальноуніверситетське опитування студентів стосовно їхнього ставлення до навчальних курсів та викладачів. Колись в НаУКМА працювала ефективна система опитування, для функціонування якої залучалася велика кількість студентів. На якомусь етапі її подальше функціонування у такій формі стало неможливим. Тепер ми створили й апробували нову онлайнову систему опитування студентів.

Серед нових академічних проектів – започаткування у 2014 р. трьох англомовних peer-reviewed journals, про які я вже згадував сьогодні. Вони необхідні для піднесення академічного рівня Києво-Могилянської академії. Будемо продовжувати реалізацію плану відзначення 400-річчя НаУКМА. Маємо Оргкомітет і багато запланованих заходів, у т.ч. наукових, PR, FR.

Ми продовжуємо розвивати сайт НаУКМА, щоб він став більш дієвим інструментом університетського розвитку. З метою збільшення його відкритості до розуміння поточних подій відкрита рубрика «Публікації могилянців і про Могилянку». На сайті будуть виставлятися всі ухвали Вченої ради, він буде більше наповнюватися «вглиб». Проте актуальна інформація про підрозділи може потрапити туди лише з Вашою допомогою.

Продовжимо наповнення ендавменту Докторської школи НаУКМА, створеного наприкінці минулого року після мого відрядження до Канади, з перспективою через кілька років вийти на $ 1 млн. Також першочерговими для фондрайзингу є проекти наповнення університетського ендавменту, інформатизація університету, реставрація Будинку настоятеля, 4 корпусу та КМЦ.

Підсумовуючи, я хочу підкреслити: поруч із серйозними викликами, Києво-Могилянська академія залишається найбільш динамічним, некорумпованим та вимогливим українським університетом з найкращою репутацією, що надає якісні навчальні послуги. У 2014 р. ми маємо зосередитися на трьох головних завданнях.

Перше – оновлення стратегічного плану розвитку. За останні роки з’явилися нові тенденції та загрози. Зокрема без системного реформування вищої освіти в державі, зміни структури вітчизняних ВНЗ та інфраструктури наукових досліджень, українські університети не матимуть можливості посідати лідируючі позиції у популярних міжнародних рейтингах. Ми маємо переглянути місце НаУКМА на національному та глобальному рівнях, визначитися у пріоритетах розвитку.

Друге – кількісне збільшення контингенту студентів Києво-Могилянської академії без відповідних якісних втрат. У центрі уваги кожного викладача, співробітника та університету в цілому цього року повинна стати вступна кампанія. Як ми спрацюємо, такі плани по зміцненню системи Liberal Arts Education, оплаті праці, розвитку контролю якості навчання ми зможемо реалізувати. Приймальна комісія вже фактично розпочала свою роботу. Запроваджуються нові організаційні ідеї, виділяються значні кошти на проведення рекламних заходів.

Третє – розвиток ініціативності всередині НаУКМА. Вітаються всі конструктивні ідеї. Цього року буде відкритий Інститут подипломних студій, що спиратиметься на реалізацію концепції навчання впродовж життя (післядипломна освіта, друга вища освіта, підвищення кваліфікації, розвиток дистанційних форм тощо). Ми створюємо регіональну мережу підготовчих курсів. Особливої уваги потребує участь могилянських підрозділів у грантових проектах. Це справа всіх і кожного.

Ми не можемо і не будемо покладатися винятково на милість держави у час політичної кризи, коли економіка перебуває у зруйнованому стані. Тільки наша вимогливість, організованість, і рішучість можуть дати справді відчутні результати. Хоч ми будемо продовжувати боротьбу за державне замовлення, «перехресний вступ», за інші наші права і потреби.

Шановні колеги! Дякую Вам за Ваш професіоналізм, громадянську позицію, витримку та жертовність у розвитку Києво-Могилянської академії! Бажаю Вам у Новому 2014 р. реалізації всіх задумів, світла і радості.

Опубліковано у Університет. Додати до закладок постійне посилання.