Мої американські канікули

З 11 по 18 вересня я перебував у відрядженні в США з головною метою відзначення 400 років Києво-Могилянській академії. Формально для цього я брав на роботі відпустку. Наша делегація була великою. До неї зокрема входили почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький, виконуючий обов’язки президента Могилянки Володимир Моренець, декан правничого факультету Андрій Мелешевич, директор Наукової бібліотеки Тетяна Ярошенко, співзасновник Українського кризового медіа центру, випускниця НаУКМА Наталя Попович, посол США в Україні й активний член могилянської громади Вільям Міллер  та інші. Головний організатор всіх подій – Києво-Могилянська Фундація Америки, очолювана Мартою Фаріон.

Мій візит почався з відвідання почесного доктора НаУКМА Тараса Гунчака та виступу перед українською громадою у штаті Нью-Джерсі. Привіз від нього для архіву Києво-Могилянської академії протоколи допитів Степана Бандери німецькою окупаційною владою у 1941 і 1944 роках. У рамках могилянського ювілею я виступив на урочистому засіданні у вщент заповненому University Club of Chicago, що є надзвичайно престижним місцем для подібних подій. Лідери української діаспори, члени нашої делегації, сенатори Марк Керк і Ричард Дурбін привітали Могилянку та цілу Україну.

Зовсім новим досвідом для мене став виступ в The Chicago Council of Global Affairs з приводу теперішньої ситуації в Україні. Там зібралися надзвичайно впливові в США і на глобальній арені люди, імена яких, за правилами, не можна розголошувати. На засіданні не вільно було використовувати соціальні медіа та, відповідно, заборонено робити фотознімки. Ця закрита приватна розмова свідчить про великий інтерес до України та намагання одержати інформацію з перших рук.

У Вашингтоні відзначення 400-річчя НаУКМА з подібною програмою відбулося в Cannon House Office Building Конгресу США. Тут свої промови зокрема виголосили конгресмени Майк Квіглі, Джим Герлах, Мерсі Каптур та Сандер Левін. З нашої делегації, окрім могилянців, також виступали Юлія Марушевська, авторка фільму «I am Ukrainian», що через Youtube прозвучав під час Євромайдану на весь світ, і Євген Хмара, який у час буремних подій Революції Гідності грав на Майдані на піаніно. Захід прийшли підтримати багато випускників НаУКМА.

Не менш успішними були відвідини Світового Банку. Мова йшла про підтримку великого загальнонаціонального проекту для освіти і малого бізнесу, спрямованого на підвищення конкурентоздатності галузей. Подібні важливі освітні проекти будуть підтримуватися USAID і Державним департаментом США. В переговорах особливо були виділені вивчення англійської мови, та представлення України в мас-медіа. Фундація CRDF Global, відповідно, презентувала нам цілу нову програму розвитку наукових досліджень в Україні.

Нарешті насамкінець мені вдалося потрапити на виступ Президента України Петра Порошенка у Конгресі США. Це була дуже сильна промова, під час якої зал постійно вставав. Важливо, що Президент чітко виділив глобальне значення ціннісних аспектів боротьби українського народу проти агресії Росії, представив конкретні приклади й людські історії, наголосив на потребах України, якої саме підтримки ми очікуємо від США та американського народу.

Хочу подякувати всім, хто організовував, допомагав та фінансував ці події. Ми говорили не лише про Києво-Могилянську академію. Разом з Могилянським брендом ми просували бренд України: молодь, освіта, нові ідеї та перспективи, відповідальність за майбутнє України.

Опубліковано у Університет. Додати до закладок постійне посилання.